Arum maculatum gevlekte aronskelk
Aruum maculatum (gevlekte aronskelk)

Wat is de aronskelkfamilie?

De aronskelkfamilie (Araceae) is een plantenfamilie met ongeveer 3300 soorten die wereldwijd verspreid zijn. Kenmerkend voor deze planten is de vorm van hun bloeiwijzen. Vele kleine individuele bloemen zitten op een stokvormige spadix. Vaak omlijst door een gekleurd schutblad.

Wie zijn de aronskelken?

De aronskelkfamilie omvat vele giftige schoonheden, waarvan sommige populaire kamerplanten zijn. De familie omvat echter ook eetbare soorten zoals de taro (Colocasia esculenta). De knollen bevatten veel zetmeel en kunnen worden bereid als aardappelen of aardperen.

Taro
De eetbare knollen van de taro. Deze moerasplant kan tot twee meter hoog worden.

In het volgende wil ik een aantal soorten uit deze familie voorstellen.

Gevlekte aronskelk (Arum maculatum)

Gevlekte aronskelk Arum maculatum

De bladeren van de gevlekte aronskelk kunnen bedekt zijn met bruinachtige vlekken of effen groen zijn. Deze vaste plant, die inheems is in Nederland en andere Europese landen, brengt het grootste deel van het jaar door als een slapende bol. Het groei- en bloeiseizoen duurt slechts van april tot juni.

Italiaanse aronskelk (Arum italicum)

Italiaanse aronskelk Arum italicum

Italiaanse aronskelk is inheems in het Middellandse-Zeegebied en Oost-Europa. In Noord- en Midden-Europa kan men hem vanuit tuinen in het wild zien groeien. Hij is wintergroen, zijn bladeren verschijnen in de herfst, en overleeft de hete zomerweken alleen als bladloze knol.

Anubias barteri var. nana

Anubias barteri var. nana

Anubias barteri is afkomstig uit tropisch Afrika en koloniseert daar moerassige habitats. Hij kan boven of onder water groeien. Bovendien worden zijn stevige bladeren slechts door enkele vissen of slakken gegeten. Dit is waarschijnlijk de reden waarom hij zo populair is als aquariumplant.

Klein kroos (Lemna minor)

Klein kroos Lemna minor

Het klein kroos komt bijna overal ter wereld voor. Het is een van de kleinste bloeiende planten en leeft in stilstaand tot langzaam stromend water, waarvan hij het oppervlak snel kan overwoekeren. Het wordt ook wel eendenkroos genoemd.

Dieffenbachia Compacta
De Dieffenbachia “Compacta” is een populaire kamerplant.

Geen urban jungle zonder aronskelken.

Tot het midden van de jaren 2010 werden kamerplanten beschouwd als benauwd en muf en werden wij tuinbloggers belachelijk gemaakt. Toen vonden ze hun weg naar de sociale media, die hen hielpen een comeback te maken. Kamerplanten zijn de stedelijke jungle geworden, en mensen tuinieren zoveel als hun plantenbakken kunnen bevatten.

Onder deze hippsterplanten zijn trouwens veel aronskelkplanten, die nu aroïden worden genoemd. Soorten die uit de winkels zijn verdwenen, keren terug, nieuwe variëteiten van klassieke kamerplanten worden aangeboden. Waarvan sommige verhandeld worden voor enkele honderden euro’s.

Caladium bicolor
Caladium bicolor