Cactussen herkennen

Hier kunt u zuilcactussen, bolcactussen en bladcactussen herkennen.

Hier vind je planten die op cactussen lijken, maar het niet zijn.

Planten die op cactussen lijken (maar het niet zijn)

Wat zijn cactussen?

Cactussen zijn, botanisch gezien, planten uit de cactusfamilie (Cactaceae). Er zijn ongeveer 1800 soorten cactussen, die bijna allemaal afkomstig zijn uit de zogenaamde Nieuwe Wereld, d.w.z. uit Noord-, Midden- of Zuid-Amerika. Alleen Rhipsalis baccifera, een nauwe verwant van de populaire kerstcactus, groeit van nature ook in Afrika, Madagaskar en India (bron).

Cactussen zijn niet alleen fascinerend vanwege hun prachtige bloemen, maar ook vanwege hun soms ongewone groei. Sommige groeien bolvormig, andere zuilvormig. Maar er zijn ook soorten die bladachtige cactus ledematen vormen of op struiken lijken.

Onder de cactussen zijn er reuzen die enkele meters hoog kunnen worden. De leden van het geslacht Frailea worden echter slechts enkele centimeters hoog.

De meeste cactussen hebben succulente (watervasthoudende) eigenschappen en zijn aangepast om te overleven in gebieden met weinig neerslag. Maar niet alleen droge gebieden worden door hen gekoloniseerd. Cactussen komen ook voor in tropische bossen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de paascactus en de kerstcactus. De twee nauw verwante soorten komen uit Brazilië en leven daar groeiend op bomen, het zijn zogenaamde epifyten.

Epifytisch groeiende planten zijn geen parasieten, ze voeden zich niet met de bomen waarop ze groeien.

Naast epifyten zijn er onder de cactussen ook enkele lithofyten. Zij groeien op rotsen of andere stenen.