Crassula multicava (verzorging)

Fairy Crassula, Pitted Crassula, London Pride

Crassula multicava komt uit Zuid-Afrika en kan tot 30 centimeter hoog worden. Er is geen Nederlandse naam voor deze plant, die nauw verwant is aan de jadeplant (Crassula ovata). In het Engels wordt Crassula multicava Fairy Crassula, Pitted Crassula of London Pride genoemd.

Er zijn enkele cultivars verkrijgbaar die van de wilde vorm verschillen in de kleur van hun bladeren. Bijvoorbeeld ‘Red’ of ‘Purple Dragon’, waarbij de onderkant van de bladeren donkerrood is.

Crassula multicava Red
Crassula multicava “Red”

Verzorgingstips voor Crassula multicava

Licht

Crassula multicava verdraagt gedeeltelijke schaduw en gedijt goed op zonnige plaatsen met ochtendzon, avondzon en winterzon. Lichte locaties zonder zon zijn ook geschikt.

Overzomeren in de tuin of op het balkon is mogelijk, maar daar moet de plant langzaam wennen aan zon die niet meer door een raam wordt gefilterd. Anders kunnen de bladeren “verbranden”.

Substraat

Standaard substraten voor cactussen kunnen worden gebruikt. Of substraten losgemaakt met vogelzand, kleikorrels of puimsteengrind voor kruiden, groenten en kuipplanten.

Fairy Crassula multicava

Water geven

De wortelkluit moet goed uitdrogen tussen het water geven en moet ook af en toe kunnen uitdrogen. Hij mag niet dagenlang onder water staan. Tijdens de warme zomerweken is een paar uur water geven in de schotel geen probleem.

Bemesten

Het eerste jaar na aankoop of verpotten hoeft Crassula multicava niet bemest te worden. Daarna kan van april tot september af en toe vloeibare meststof voor groene planten, bloeiende planten, groenten of cactussen worden gegeven.

Pitted Crassula multicava

Temperatuur

Voor de bloemvorming is een koele tot gematigde overwintering bij 5 tot 15 °C gunstig. Kamertemperatuur wordt ook getolereerd.

In de koele winterkwartieren mag de grond slechts licht vochtig zijn; als de grond nat is, kunnen de wortels gaan rotten.

Vermeerdering

Net als veel andere Crassula-soorten kan Crassula multicava worden vermeerderd met blad- en scheutstekken.

Crassula multicava

Kenmerken: Vetplanten | Kamerplanten |

Andere planten uit de Vetplantenfamilie (Crassulaceae)