Ficus microcarpa (verzorging)

Ficus “Ginseng”, Ficus “Bonsai”, Vijgenboom

Ficus “Ginseng” (Ficus microcarpa) is niet verwant met de “echte” ginseng. Het is meestal ook geen “echte” bonsai.

De meeste jonge planten op de markt zien er op het eerste gezicht uit als bonsai. Dit uiterlijk danken zij aan hun dikke wortels, want de Ficus microcarpa behoort tot de familie van de wurgvijgen.

Ficus Ginseng wortels

Door regelmatig snoeien en bedraden kan de bonsai ficus echter tot een echte bonsai worden gevormd. Hij zal er echter anders uitzien dan de planten die in supermarkten en tuincentra worden verkocht en dan het hier getoonde exemplaar.

Ficus Ginseng tips voor verzorging

Locatie en temperatuur

De Ficus microcarpa kan in de volle tot halfzonnige zon staan, met ochtendzon, avondzon en winterzon. Na gewenning en als de pot groot is zodat de grond niet binnen een paar uur uitdroogt, verdraagt hij ook hete zomerzon.

Overzomeren in de tuin of op het balkon is mogelijk. Ficus Ginseng mag er echter pas worden geplaatst als de nachten niet meer koud zijn. Hij moet ook langzaam wennen aan de zon, die niet langer door vensterglas wordt gefilterd. Tenzij je hem een halfschaduwrijke plek geeft kan hij het daar wel uithouden.

Kamertemperatuur wordt het hele jaar door goed verdragen, matige overwintering bij 10 tot 15 °C is ook mogelijk.

Vijgenboom

Substraat

.

Ficus microcarpa heeft geen duur bonsai substraat nodig en gedijt goed in commerciële mengsels voor kamerplanten, potplanten, kruiden of groenten.

Ficus Bonsai

Het grofkorrelige substraat, zoals te zien op de foto hierboven, is niet geschikt voor jarenlange kweek. Het vermogen om water op te slaan neemt geleidelijk af.

Toch hoeft de ficus niet onmiddellijk na aankoop verpot te worden.

Voor mijn vijgenbomen zijn mengsels van turfvrije kruidengrond, lavagrind en/of puimsteengrind succesvol gebleken. De poreuze kiezels zijn goede waterreservoirs.

Ficus microcarpa

Wateren en bemesten

.

De Ginseng Ficus houdt ervan als de potkluit altijd een beetje vochtig is, maar niet druipend nat. Tussen de gietbeurten door kan het uitdrogen, maar het mag niet uitdrogen.

In de warme zomerweken en op zonnige plaatsen is de waterbehoefte groter, zodat vaker water moet worden gegeven dan in de winter of in lichte gedeeltelijke schaduw.

Meststof kan in het voorjaar en de zomer worden toegediend met sticks, pellets of korrels. Vloeibare meststof kan van april tot september maandelijks worden toegediend.

Bemesten is niet nodig na aankoop of verpotten. In de handel verkrijgbare substraten zijn voorbemest.

Ficus Ginseng

Kenmerken: Kamerplanten |

Andere planten uit de Moerbeifamilie (Moraceae)