Lamium purpureum

Paarse dovenetel

Als de paarse dovenetel er ongestoord mag groeien, brengt hij kleur in de herfst- en wintertuin. Hij bloeit bijna het hele jaar door, maar de belangrijkste bloeiperiode is van oktober tot mei. Lamium purpureum is een van de weinige planten die ook in de winter als voedselbron dient voor hommels en andere wilde bijen.

Lamium purpureum

Overigens zijn de dovenetels (Lamium) niet verwant aan de brandnetels. Ze behoren tot de lipbloemenfamilie, net als de salie- en muntsoorten.

Lamium purpureum

Lamium purpureum groeit als eenjarige of tweejarige, hij wordt tussen de 10 en 20 centimeter hoog. De bloemen zijn meestal lichtroze tot donkerroze, en op zonnige plaatsen worden de bladeren donkerrood. Soms worden ook witte bloemen gevonden. Er schijnen twee witte kleurvarianten te zijn, de ene met zuiver witte bloemen en de andere met een roze gedessineerde onderlip.

Lamium purpureum paarse dovenetel

De paarse dovenetel kan worden gevonden in weilanden, op dijken, langs bermen of in tuinen. Hij kan ook groeien in scheuren in muren, op trappen of tussen straatstenen. Dat is niet ongewoon voor eenjarige planten, die daar niet jarenlang hoeven te overleven.

Lamium purpureum

Hij nestelt zich ook graag in balkonbakken of bloempotten en kan thuis zelfs de vensterbank bereiken. Ik heb hem al aangetroffen in de potten van enkele kamerplanten waar ik hem heb laten groeien. Het heeft daar geen schade aangericht. Hetzelfde geldt voor de rode klaverzuring, die zich ook graag in bloempotten vestigt.

Lamium purpureum

De paarse dovenetel als habitat

Zoals gezegd zijn de bloemen van de paarse dovenetel een geliefde voedselbron voor hommels en andere wilde bijen. Ze worden ook benaderd door de grote wolharige mot (Bombylius major), die op het eerste gezicht op hommels lijkt, maar een vlieg is.

Gewone wolzwever of paarse dovenetel
Een gewone wolzwever zit op de bloeiwijze van de paarse dovenetel. Het op hommels lijkende insect behoort tot de onderorde van de vliegen.

Paarse dovenetel profiel

Oorsprong, verspreidingsgebied

De paarse dovenetel is inheems in bijna alle Europese landen. Zijn natuurlijke verspreidingsgebied strekt zich uit tot Noord-Afrika en West-Azië. In andere gebieden is hij geïntroduceerd.

Lamium purpureum

Groeiwijze, grootte

De eenjarige tot tweejarige kruidachtige plant wordt tussen de 10 en 20 centimeter hoog.

Lamium purpureum

Lamium purpureum

Lamium purpureum

Lamium purpureum

Kenmerken: Nederlandse Planten | Netels | Roze en Rode Bloemen | Onkruid | zygomorfe bloemen |

Andere planten uit de Lipbloemenfamilie (Lamiaceae)