Muurvaren (Asplenium ruta-muraria)

Veel oude muren danken hun schilderachtige vintage karakter aan de groei van varens, mossen en andere planten. Ze brengen leven in de dode stenen, want waar planten groeien, vestigen zich ook graag dieren.

Voor sommige soorten, zoals de hier gepresenteerde muurvaren (Asplenium ruta-muraria), zijn het zelfs belangrijke biotopen. Zonder onze gebouwen had hij zich niet zo ver kunnen verspreiden. Dit geldt overigens ook voor andere planten, zoals de muurleeuwenbek.

Asplenium ruta muraria
Asplenium ruta-muraria op een kerkmuur. Ik kon niet waarnemen of de vuurwantsen (Pyrrhocoris apterus) zich er alleen schuilhouden of ook aan de varen zuigen.

Asplenium ruta-muraria wordt maar zo’n 15 centimeter hoog en houdt zijn bladeren zelfs in de winter. Hij behoort tot de streepvarenfamilie (Aspleniaceae) en is nauw verwant aan de nestvaren, die populair is als kamerplant, en de tongvaren, die inheems is in Nederland.

Asplenium ruta muraria muurvaren

Het verspreidingsgebied van deze varen omvat gematigd en tropisch Azië, hij is inheems in de meeste Europese landen en ook in sommige Noord-Amerikaanse gebieden.

Hij gedijt het best op zonnige tot halfschaduwrijke plaatsen. Oude muren met veel scheuren en voegen waar de wortels zich kunnen verspreiden zijn ideaal.

muurvaren

Kenmerken: Varens | Nederlandse Planten |

Andere planten uit de Streepvarenfamilie (Aspleniaceae)