Nephrolepis exaltata “Vitale” (verzorging)

Krulvaren, Bostonvaren

Omschrijving

Nephrolepis exaltata “Vitale” is een compact groeiende cultivar van de Krulvaren (Nephrolepis exaltata), die zich ook van de wilde soort onderscheidt door zijn gedeeltelijk gekrulde bladeren.

Nephrolepis exaltata Vitale

Plantverzorging

Lichtinval & temperatuur

Halfschaduw tot net licht en alleen wat zonnige plaatsen zijn perfect. De Krulvaren verdraagt wat ochtendzon of late avondzon, evenals winterzon. Hij moet echter beschermd worden tegen de hete zomerzon.

Nephrolepis exaltata “Vitale” kan het hele jaar door warm gehouden worden, maar kan ook overwinteren bij een gematigde temperatuur van 10 tot 15 °C.

Krulvaren bladen

Substraat

Turfvrije mengsels voor kamerplanten, kruiden of groenten zijn zeer geschikt.

Wateren en voeding

De wilde vorm van de Krulvaren komt ook voor in moerassige gebieden. Daarom is het goed als de grond altijd gelijkmatig vochtig wordt gehouden. Hij mag niet uitdrogen.

Nephrolepis exaltata “Vitale” heeft geen probleem met kortstondige wateroverlast. Gewone potmengsels hebben echter de neiging te gaan rotten als ze lange tijd onder water staan.

Bostonvaren bladen

Niet eerder dan een jaar na aankoop of verpotten moet met bemesten worden begonnen.

Vloeibare meststoffen kunnen van de lente tot de herfst maandelijks worden gegeven, en langdurige meststoffen eenmaal in de lente en de zomer.

Vermeerdering

De Krulvaren vormt lopers. Zodra ze in contact komen met de grond, beginnen er wortels en nakomelingen aan te groeien.

Grote exemplaren kunnen worden gedeeld. Teelt uit sporen die aan de onderzijde van de bladeren verschijnen is ook mogelijk.

Krulvaren uitloper

Kenmerken: Kamerplanten |

Andere planten uit de Nephrolepidaceae