Gedroogde bonen weken voor het koken is zinvol. Waarom? De kooktijd wordt verkort en de consistentie van de gekookte bonen is steviger en niet melig. Bovendien gaan sommige van de moeilijk verteerbare ingrediënten in het weekwater en kunnen ze mee worden weggegooid.
Bonen en andere peulvruchten zoals erwten, kikkererwten en linzen mogen niet in weekwater worden gekookt.
Het is goed om het water tijdens het weken een of twee keer te verversen.
Een ander voordeel van weken is dat het gewicht en volume van de bonen met wel 200% toeneemt. 200 gram geweekte bonen bevat dus evenveel calorieën als 100 gram gedroogde bonen. Het is alleen water dat ons een voller gevoel geeft, maar zoals we allemaal weten, eet het oog mee.
Tip: Voor het weken kan licht gezouten water worden gebruikt. Het versterkt de smaak van de bonen.
Hoe lang moeten bonen weken?
Dit is geen algemene regel, het hangt af van de boon en de grootte. Langer is in elk geval beter, en het kan geen kwaad om kleine bonen 24 uur te laten weken.
Kunnen verschillende soorten bonen samen geweekt en gekookt worden?
Ja, dan hangt de week- en kooktijd af van de grootste bonensoort. Dit heb ik gedaan met de bonen op de foto hierboven. Ondanks de lange kooktijd vanwege de witte reuzen, hadden zelfs de kleine adzukibonen nog een goede consistentie en vielen ze niet uit elkaar.
Hoe kunnen geweekte bonen worden bewaard?
In de koelkast voor één tot twee dagen. Invriezen is ook mogelijk, zodat bonen ook geweekt bewaard kunnen worden. Dit heb ik gedaan met een aantal van de bonen die je hier ziet.
Adukibonen weken
Grootte (gedroogd): 5 tot 9 millimeter
Minimale weektijd: 8 uur
Weeg 100 g bonen na het weken: 190 g
Kievitsbonen weken
Grootte (gedroogd): 8 tot 14 millimeter
Minimale weektijd: 12 uur
Weeg 100 g bonen na het weken: 190 g
Nierbonen, kidneybonen weken
Grootte (gedroogd): 9 tot 15 millimeter
Minimale weektijd: 12 uur
Weeg 100 g bonen na het weken: 204 g
Witte reuzenbonen weken
Grootte (gedroogd): 15 tot 20 millimeter
Minimale weektijd: 24 uur
Weeg 100 g bonen na het weken: 220 g
Bruine bonen (Dutch Brown Beans) weken
Grootte (gedroogd): 10 tot 15 millimeter
Minimale weektijd: 12 uur
Weeg 100 g bonen na het weken: 190 g
Pronkbonen weken
Grootte (gedroogd): 15 tot 25 millimeter
Minimale weektijd: 18 uur
Weeg 100 g bonen na het weken: 208 g
Sojabonen weken
Grootte (gedroogd): 8 tot 15 millimeter
Minimale weektijd: 12 uur
Weeg 100 g bonen na het weken: 230 g