Lathyrus sativus
De graswt (Lathyrus sativus) is nauw verwant aan de erwten (geslacht Pisum) en nauw verwant aan de kikkererwt. Het wordt gebruikt als sierplant in de tuin, maar de zaden zijn eetbaar in kleine hoeveelheden.
Disclaimer: De zaden van de graserwt mogen niet in grote hoeveelheden worden gegeten. Ze bevatten giftige stoffen die zelfs door koken niet volledig worden vernietigd en neurologische aandoeningen kunnen veroorzaken.

Grootte (gedroogd): 4 tot 7 millimeter
Minimale weektijd: 8 uur
Gewicht na weken (100 g): 214 g
De zaden van de graserwt lijken qua eigenschappen, aroma en mogelijke toepassingen op die van de kikkererwt. Ze weken slechts acht tot twaalf uur en de kooktijd is ook niet overdreven lang, ongeveer 15 en 20 minuten. Ze smaken aangenaam nootachtig.
Ze kunnen bereid worden zoals graserwten en erwten. Ze mogen niet gekookt worden in weekwater en mogen niet rauw gegeten worden.
Zelfs als de zaden gekookt zijn behouden ze hun intense aroma, ze hoeven alleen maar een beetje gezouten te worden.

Er kunnen ook kiemgroenten worden gekweekt uit de zaden van de graserwt.
De kiemperiode ligt tussen drie en vijf dagen bij 20 tot 25 °C. De kiemgroenten mag ook niet rauw worden gegeten.