Primula obconica (verzorging)

Kegelsleutelbloem

Verzorgingstips

Primula obconica

Standplaats

Helder met ochtend-, avond- en winterzon. De hete zomerzon is ondraaglijk.

Van oktober tot begin mei kan de primula helder tot zonnig staan en is ook bestand tegen de middagzon. De rest van het jaar mag het alleen zonnig zijn tot ongeveer 10.00 uur en ’s avonds vanaf 18.00 uur.

Op het balkon of in de tuin is een schaduwrijke plek ideaal. Het mag daar blijven tot de temperatuur tussen 5 en 10 °C ligt. Ze kan niet tegen vorst.

Substraat

Primula obconica groeit goed in substraten voor kamerplanten, kruiden of groenten.

Waterbehoefte

De grond moet tussen de bewatering door opdrogen, maar niet uitdrogen. Waterverzadiging wordt niet getolereerd. Zelfs het kortstondig uitdrogen van de potkluit kan leiden tot het afwerpen van bloemknoppen.

Als de kegelsleutelbloem op een gecontroleerde temperatuur wordt overwinterd, moet deze voorzichtig worden gegoten. Natte grond kan dan leiden tot aantasting door grauwe schimmel.

Voeding

Elke 4e tot 8e week van april tot september met organische vloeibare meststof of halve concentratie van vloeibare meststof voor sierplanten. Primula obconica hoeft niet bevrucht te worden in het eerste jaar na aankoop of verpotten.

Kegelsleutelbloem

Temperatuur

Afhankelijk van zijn oorsprong, kan Primula obconica vrij groeien op hoogtes tot 3000 meter, deze primula houdt niet van het te warm. Ideaal voor de bloei is een gematigde winterse standplaats bij ca. 15 °C. Gedurende korte tijd wordt ook 5 tot 10 °C getolereerd.

Vermeerdering

Zaadteelt moet mogelijk zijn, maar de zaden zijn moeilijk te bewaren.

Primula obconica

Giftig voor dieren?

Ja

De bladeren van de primula van de kopjes bevatten primine, een stof die contactallergieën kan veroorzaken. Daarom moet voorzichtig met de installatie worden omgegaan. In de handel zijn voornamelijk primaire rassen uit de groep “Touch Me” beschikbaar.

Herkomst

China, Thailand, Tibet

Familie

Sleutelbloemfamilie (Primulaceae)

Hoogte

Tot 40 centimeter

Primula obconica Touch Me
Primula obconica “Touch Me”

Kenmerken: Kamerplanten |

Andere planten uit de Sleutelbloemfamilie (Primulaceae)