Spathiphyllum wallisii (verzorging)

Lepelplant, vredes lelie

Beschrijving

De lepelplant (Spathiphyllum wallisii) is een van de populairste kamerplanten. Er zijn vele gekweekte vormen van deze aronskelk, die waarschijnlijk zijn oorsprong heeft in Colombia (bron), en zij verschillen in de hoogte en de grootte van hun bladeren.

De lepelplant wordt vaak aanbevolen als middel om de lucht in een kamer te zuiveren, maar dit effect zou uiterst gering zijn (bron).

Spathiphyllum wallisii

Zorg

Locatie en temperatuur

Spathiphyllum wallisii kan goed tegen weinig licht en is geschikt voor lichte tot schaduwrijke plaatsen, maar mag niet in het donker worden geplaatst.

Directe zon wordt niet getolereerd, dit kan leiden tot het verbleken van de bladeren.

Warme plaatsen zijn het hele jaar door ideaal, overwinteren bij 15 °C is mogelijk. Spathiphyllum wallisii houdt niet van temperaturen die gedurende lange tijd daaronder blijven.

Substraat

De lepelplant heeft geen speciaal substraat nodig en groeit goed in turfvrije mengsels voor kamerplanten, potplanten, palmen, kruiden of groenten.

Lepelplant vredes lelie

Wateren en bemesten

Tussen de gietbeurten door mag de grond wat uitdrogen, maar hij mag niet uitdrogen.

Spathiphyllum wallisii heeft geen problemen met kortstondige wateroverlast, d.w.z. wanneer er gedurende enkele dagen water in de schotel of plantenbak staat. Als er maar een interval van ten minste twee weken is tussen deze drassige periodes.

Gewone potgrond is niet geschikt voor moerasplanten. Ze rotten als ze permanent onder water staan, wat de wortels beschadigt en tot de dood van de planten kan leiden.

Naast vloeibare meststoffen zijn ook langzaam vrijkomende meststoffen zoals staafjes, korrels of pellets geschikt voor bemesting. Deze moeten echter op zijn vroegst een jaar na aankoop of verpotten worden gegeven, aangezien gewone substraten zijn voorbemest.

Meststoffen met langzame afgifte kunnen in het voorjaar en de zomer worden toegediend, vloeibare meststoffen maandelijks van het voorjaar tot het begin van de herfst.

Lepelplant en flamingobloem
Spathiphyllum wallisii is verwant aan de flamingobloemen (Anthurium, op de rug) en kan er ongeveer hetzelfde uitzien.

Hoe stimuleer je Spathiphyllum wallisii tot bloei (misschien)

Voor lepelplanten die lui zijn met bloeien, kan een gematigde overwintering bij ongeveer 15 °C nuttig zijn. Houd de grond gedurende die tijd slechts licht vochtig. Zodra de Spathiphyllum wallisii weer warm is, krijgt hij zoveel water dat de grond druipnat is.

Maar niet alle planten kunnen met deze methode worden bedrogen.

Kenmerken: Kamerplanten |

Andere planten uit de Aronskelkfamilie (Araceae)