Succulente orchideeën

Dat veel orchideeën ook succulente eigenschappen hebben, valt op het eerste gezicht vaak niet op. Ze kunnen water opslaan in hun bladeren, pseudobollen of wortels.

Dankzij deze eigenschap kunnen ze droge perioden overleven, die ook in tropische en subtropische gebieden voorkomen. Dankzij hun geïntegreerde wateropslag kunnen ze groeien zonder substraat, bijvoorbeeld zittend op bomen.

Phalaenopsis wortels
Niet voor niets zijn de bladeren van sommige Phalaenopsis orchideeën zo stevig en de wortels zo dik: ze dienen ook als waterreservoir.

De orchideeënfamilie (Orchidaceae) zou tussen de 15.000 en 30.000 soorten omvatten (bron). Om zich zo succesvol te verspreiden, hebben orchideeën zich moeten aanpassen aan zeer verschillende habitats. Ze koloniseren niet alleen warme gebieden, maar ook gematigde of koude. Sommige kunnen onder water groeien, andere zitten op stenen of bomen.

Mediocalcar decoratum
Mediocalcar decoratum is een kleine succulente orchidee die inheems is in Nieuw-Guinea.

Waar slaan orchideeën water op?

Verschillende delen van de plant worden hiervoor gebruikt. Sommige soorten gebruiken pseudobollen. Ze kunnen de vorm hebben van een knol of bol, of stengelvormig zijn. Er groeien bladeren aan of uit, maar die worden meestal na de bloei afgeworpen. Zodat alleen de pseudobol overblijft, als water- en voedingsreservoir.

Oncidium pseudobulb
Bolvormige pseudobulb van een Oncidium hybride.

Pseudobulbs bieden nog een ander voordeel: ze werken als stekken en kunnen opnieuw uitlopen. Voor het geval de orchidee beschadigd raakt of uit de boom valt.

Dendrobium pseudobulb
Stamvormige pseudobulb van een Dendrobium nobile hybride.

Niet alle orchideeën gebruiken pseudobollen om water op te slaan. Sommige soorten gebruiken hiervoor dikke en vlezige wortels of bladeren. Ze kunnen dus ook groeien op zonnige plaatsen of in goed gedraineerde en steenachtige grond.

Tolumnia orchidee met succulente bladeren
Tolumnia orchidee met succulente bladeren.

Waarom je artikelen als “de verzorging van orchideeën” niet moet vertrouwen.

Zoals duidelijk zal blijken uit de foto’s en mijn uitleg, zijn orchideeën vrij individuele planten. Ze moeten niet allemaal op dezelfde manier behandeld worden. Zelfs de populaire soorten die regelmatig in de supermarkt worden aangeboden, verschillen in hun behoeften.

Daarom zijn de “verzorging van orchideeën” artikelen die vaak op het net te vinden zijn, onzin. Ze zijn alleen gemaakt om kliks te genereren.

Dit geldt trouwens ook voor “de verzorging van cactussen” of “de verzorging van succulenten”. Een cactus uit het Braziliaanse regenwoud stelt andere eisen aan licht, water en temperatuur dan een cactus uit Canada.

Opuntia humifusa 4
dan een cactus uit Canada

Opuntia humifusa in de winter

Kenmerken: Orchideeën | Vetplanten |

Andere planten uit de Orchideeënfamilie (Orchidaceae)