Vogelmuur (Stellaria media)

Vogelmuur (Stellaria media) groeit als eenjarige, de scheuten kunnen tussen 5 en 40 centimeter lang worden. De vegetatieperiode loopt van de herfst tot de volgende zomer. In milde streken kan hij al in februari bloeien.

Vogelmuur bloemen

Wat de vogelmuur interessant maakt voor de menselijke voeding is zijn hoge vitamine C-gehalte. Hij bevat echter ook saponinen en oxaalzuur en mag daarom niet in grote hoeveelheden worden gegeten.

Vogelmuur in de sneeuw
Vogelmuur in de sneeuw.

Habitats & verspreidingsgebied

Stellaria media is een plant die ook vaak wordt aangetroffen in stadscentra. Hij koloniseert parken, bermen, tuinen, bermen en groeit zelfs op muren of tussen trappen.

Vogelmuur aan de kant van de weg
Vogelmuur aan de kant van de weg.

Het oorspronkelijke verspreidingsgebied omvat Europa, Azië en Noord-Afrika. Als geïntroduceerde soort kan våtarv ook in andere regio’s worden aangetroffen. Met uitzondering van de poolkappen komt hij wereldwijd voor (verspreidingskaart).

Vogelmuur in de tuin

Stellaria media is gemakkelijk te kweken in de tuin of op het balkon. De plant kan zowel in de lente als in de vroege herfst worden gezaaid.

De zaaidiepte is ongeveer een halve centimeter.

Vogelmuur zaden
De zaden van de vogelmuur.

Bij 18 tot 20 °C duurt het 5 tot 10 dagen voordat de zaden ontkiemen.

In de tuin ontwikkelt vogelpootklaver zich het best in humusrijke tot licht lemige grond. Ze kan ook overleven op zandgrond, maar blijft daar klein en levert maar een kleine oogst op.

Vogelmuur zaailingen

Veenvrije substraten voor kruiden of groenten zijn geschikt om in potten te zaaien.

De grond moet gelijkmatig vochtig zijn en mag aan de oppervlakte niet uitdrogen tot de zaailingen ongeveer 3 centimeter hoog zijn.

Zonnige tot halfschaduwrijke locaties worden getolereerd.

Vogelmuur Stellaria media

Kenmerken: Kruiden | Onkruid |

Andere planten uit de Anjerfamilie (Caryophyllaceae)