Wat zijn kanonneerplantjes?

Botanische deskundigen lijken het niet eens te zijn over het aantal soorten dat tot het geslacht Pilea behoort. Er zouden tussen 600 en 715 soorten kunnen zijn (bron).

Deze planten komen vooral voor in tropische en subtropische gebieden. Velen zijn inheems in Azië, sommigen in Noord- en Zuid-Amerika.

Sommige Pilea-soorten hebben het vermogen hun stuifmeel en zaden meters ver over de omgeving te verspreiden. Daarom worden ze in de volksmond kanonneerplantjes genoemd.

Overigens, ze zijn verwant aan de brandnetels.

aluminium plant Pilea cadierei
De aluminiumplant (Pilea cadierei) is niet alleen inheems in Vietnam, maar ook in China.

Zij zijn echter niet de enigen met deze bijzondere eigenschap; ook sommige klaverzuring (Oxalis) of het als kamerplant populaire madagaskar juwel (Euphorbia leuconeura) bezitten deze techniek.

Pilea glauca

Pilea glauca

Pilea glauca komt uit Brazilië, de kleine bladeren glanzen groen-metallic. De kruipende scheuten kunnen tot 50 centimeter lang worden, waardoor ze zeer geschikt zijn voor de teelt in een hangmand.

Dit kanonneerplantje is geschikt voor plaatsen in de halfschaduw tot halfzon.

Pilea glauca stekken
Pilea glauca is gemakkelijk te vermeerderen door stekken. Zij worden op het substraat geplaatst en aangedrukt. Het duurt maar 2 tot 4 weken tot ze gegroeid zijn.

Pilea involucrata

Pilea involucrata Moon Valley
Pilea involucrata “Moon Valley”

Pilea involucrata wordt in het Engels friendship plant (vriendschap plant) genoemd. Deze naam wordt daar ook voor andere Pileas gebruikt. In de handel wordt meestal de variëteit “moon valley” aangeboden, waarvan de bladeren in het centrum donkerbruin zijn.

De vriendschap plant zou inheems zijn in tropisch en subtropisch Amerika. Hij kan tot 30 centimeter hoog worden en is geschikt voor de vensterbank of als terrariumplant.

vriendschap plant

De standplaats mag half zon tot half schaduw zijn, met ochtendzon, avondzon en winterzon. Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar niet druipnat. Pilea involucrata houdt ervan het hele jaar door warm te zijn en houdt niet van lange perioden onder de 15 °C.

Pilea spruceana

Silver Tree Pilea spruceana
Pilea spruceana “silver tree”

Pilea spruceana komt uit Bolivia en Peru. Er zijn enkele gekweekte vormen verkrijgbaar, zoals de hier getoonde Pilea spruceana “Silver Tree” met een brede zilveren streep in het midden van het blad.

Pilea spruceana Silver Tree

Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)

Pilea peperomioides Sugar
Pilea peperomioides “sugar” heeft licht gemarmerd blad.

De ongetwijfeld populairste vertegenwoordiger van het geslacht is de pannenkoekenplant (Pilea peperomioides). Hij komt oorspronkelijk uit China en is geliefd vanwege zijn bladeren die in de verte op een UFO lijken. Daarom wordt het ook een ufo-plant genoemd.

Pilea peperomioides groeit goed op lichte tot halfschaduwrijke plaatsen, maar moet op een koele plaats, bij 10 tot 15 °C, overwinteren om zijn bloemen te kunnen tonen.

pannenkoekenplant Pilea peperomioides

Kenmerken:

Andere planten uit de Urticaceae