Wat zijn Peperomias?

De Peperomia-soorten zijn verwant aan de peper (Piper nigrum). Het geslacht Peperomia behoort tot de peperfamilie (Piperaceae).

Het verspreidingsgebied van deze planten omvat tropische tot subtropische gebieden in Afrika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Naar verluidt bestaan er meer dan 1500 Peperomia-soorten, waarvan er ook bonte cultuurvormen verkrijgbaar zijn.

Peperomia hebben zich aangepast aan verschillende habitats. Er zijn sappige soorten die de droge gebieden koloniseren. Sommige groeien als epifyten, d.w.z. dat ze op bomen neerstrijken. Of hun scheuten klimmen langs boomstammen omhoog.

Voor de binnenkweek worden vaak tropische of subtropische soorten en hun variëteiten aangeboden. Ze kunnen meestal met minder licht toe.

Peperomia scandens Variegata
De wilde vorm van Peperomia scandens “Variegata” is thuis in tropische gebieden.

Verzorging van Peperomias

Voor een optimale verzorging van peperomia’s is het belangrijk de behoeften van de respectieve soorten te kennen. Deze peperplanten zijn aangepast aan verschillende habitats.

Grofweg kan een onderscheid worden gemaakt tussen de behoeften van soorten uit subtropische en tropische streken en die uit droge streken.

Peperomia argyreia
Peperomia argyreia

Tropische en subtropische peperomia’s

Het zijn vooral soorten uit deze groep die in supermarkten en tuincentra worden aangeboden.

Plaats en temperatuur

Deze planten zijn geschikt voor lichte tot halfzonnige plaatsen met ochtendzon, avondzon en winterzon. Ze kunnen echter ook tegen halfschaduw.

Rassen met groen-witte of groengele bladeren moeten in de felle tot gedeeltelijke zon staan, zodat de bladeren intens kunnen kleuren. In halfschaduw sterven ze echter niet af, maar kunnen ze groen worden.

Tropische peperomia’s houden het hele jaar door van warmte en mogen in de winter niet gedurende lange perioden worden blootgesteld aan temperaturen onder 15 °C.

Peperomia caperata
Peperomia caperata

Substraat en bewatering

Turfvrije voormengsels voor kamerplanten, cactussen, kruiden of groenten zijn zeer geschikt voor tropische peperomiasoorten. Ze zijn doorlatend, luchtig en minder vatbaar voor wateroverlast dan gewone potgrond. Die, echter, ook gebruikt kan worden.

Sommige soorten uit deze groep groeien zittend op bomen of klimmen tegen boomstammen op.

Belangrijker dan de bodem is het watergeefgedrag. Ondanks hun tropische oorsprong verdragen deze peperomia’s geen wateroverlast. Daarom moet de potkluit tussen de gietbeurten goed kunnen uitdrogen.

De grootbladige soorten verdragen korte perioden van droogte beter dan de kleinbladige soorten. Dit mag echter geen permanente toestand zijn.

Peperomia albovittata Rana Verde
Peperomia albovittata “Rana Verde”

Bemesting

Tropische peperomia’s kunnen van april tot september worden bemest. Hetzij elke 4e tot 8e week met vloeibare meststof, hetzij in het voorjaar en de zomer met langzaam vrijkomende meststof zoals sticks, korrels of pellets.

Aangezien bijna alle substraten zijn voorbemest, kan bemesting in het eerste jaar na het verpotten of kopen van de planten achterwege worden gelaten.

Peperomia obtusifolia bladstekken
Bladstek van Peperomia obtusifolia

Het vermeerderen van Peperomias

Peperomia’s kunnen worden vermeerderd met stekken. Scheuten, bladeren en, in het geval van de grotere soorten, delen van bladeren kunnen worden gebruikt. Scheuten wortelen sneller dan bladeren.

Peperomia polybotrya stekken
Bladstek van Peperomia polybotrya

Kenmerken:

Andere planten uit de Piperaceae