Watermunt (Mentha aquatica)

De watermunt (Mentha aquatica) is een vaste plant die zich verspreidt door uitlopers en zaden die op de grond liggen. Van juli tot september toont hij zijn bolvormige bloeiwijzen met veel kleine, roze tot paarsgekleurde afzonderlijke bloemen.

Watermunt Mentha aquatica

De bladeren zijn eerst roodachtig. Mentha aquatica kan tussen de 20 en 80 centimeter hoog worden, afhankelijk van de locatie.

Watermunt

watermunt bladeren
Jonge bladeren kunnen roodachtig zijn.
watermuntlopers
De uitlopers van watermunt in april.

Verspreidingsgebied en habitats

Het oorspronkelijke verspreidingsgebied ligt in Afrika, Azië en Europa. Als geïntroduceerde soort komt de watermunt ook voor in sommige Noord-Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse gebieden (verspreidingskaart).

watermunt op de oever
De watermunt op de oever van een vijver. Op de achtergrond is een rus (Juncus) te zien.

Zowel de populaire naam als de botanische naam suggereren dat Mentha aquatica van drassig tot nat houdt. Hij groeit op de oevers van beken, rivieren, vijvers en meren. Hij koloniseert ook vochtige tot natte sloten en weilanden. Hij kan korte overstromingen aan, maar kan niet permanent onder water overleven.

Pepermunt (Mentha × piperita)

Pepermunt is een kruising tussen Mentha aquatica en Mentha spicata (aarmunt). Afhankelijk van de eigenschappen die het van Mentha aquatica heeft geërfd, kan het ook op moerassige locaties groeien.

Hieronder zie je een kruidenpotje uit de supermarkt dat gemakkelijk gekweekt zou kunnen worden in een bouwkuip gevuld met water. Ik heb deze vorm van kweken geprobeerd met twee andere pepermuntjes, die allebei na een paar weken doodgingen.

Pepermunt in mortelkuip
Deze pepermunt uit de supermarkt groeide twee jaar in een mortelkuip gevuld met water.

De watermunt als habitat

De bloemen van Mentha aquatica worden benaderd door wilde bijen, honingbijen, zweefvliegen en vlinders. De zuigende insecten die zich ermee voeden zijn onder andere bladluizen en zuidelijke groene schildwants.

zuidelijke groene schildwants op watermunt
Larve van de zuidelijke groene schildwants (Nezara viridula).

Kenmerken: Nederlandse Planten |

Andere planten uit de Lipbloemenfamilie (Lamiaceae)