Cipreswolfsmelk

Euphorbia cyparissias Fens Ruby
Euphorbia cyparissias "Fens Ruby"

Euphorbia cyparissias

Cipreswolfsmelk is een wilde vaste plant die inheems is in Nederland en andere Europese landen en die ook als tuinplant wordt gebruikt. Hij kan tot 30 centimeter hoog worden, bloeit van april tot juni en vormt dichte opstanden.

Cipreswolfsmelk Fens Ruby

De hierboven afgebeelde cultivar Euphorbia cyparissias “Fens Ruby” wordt vaak gebruikt voor de teelt in de tuin. Hij verschilt van de wilde vorm door zijn rode tot roodbruine bloemscheuten. Ze drogen uit zodra de zaden rijp zijn. De niet-bloeiende scheuten die daarna verschijnen, hebben deze kleuring niet.

De Cipreswolfsmelk in de rotstuin
De Cipreswolfsmelk is ook zeer geschikt voor een rotstuin.

De Cipreswolfsmelk in de tuin

Euphorbia cyparissias is een onderhoudsarme, wilde vaste plant, die zich echter over de hele tuin kan verspreiden. Door lopers en zelfzaaiing. Dit betekent dat het een geschikte plaats voor zichzelf kiest.

Hij gedijt het best op zonnige plaatsen. Hij kan echter ook lichte gedeeltelijke schaduw verdragen.

De bodem kan zandig-doorlatend tot humusachtig of licht lemig zijn. Regelmatig water geven tot hij gegroeid is, wat ongeveer zes maanden duurt. Euphorbia cyparissias hoeft niet bemest te worden.

Cipreswolfsmelk
De niet-bloeiende scheuten van de cipreswolfsmelk “Fens Ruby” zijn turkoois van kleur en niet te onderscheiden van de wilde vorm.