Croton

Croton Codiaeum variegatum Mora

Codiaeum variegatum

De croton (Codiaeum variegatum) kan in het wild tot drie meter hoog worden. Hij is afkomstig uit tropisch Azië en zou ook inheems zijn in Australië en op sommige eilanden in de Stille Oceaan (bron).

Hij is nauw verwant met de flessenplant (Jatropha podagrica) en de Braziliaanse rubberboom (Hevea brasiliensis).

Vanwege zijn kleurige bladeren, die geelgroen, roodgroen of donkerrood kunnen zijn, wordt hij gewaardeerd als kamerplant en vaak gekweekt.

Voor de vensterbank zijn compact groeiende variëteiten verkrijgbaar, zoals Codiaeum variegatum ‘Mora’, die hieronder te zien is.

Codiaeum variegatum Mora Croton

Verzorging van de croton

Codiaeum variegatum heeft een lichte standplaats nodig om zijn bladeren intens te kleuren. Ideaal zijn half- tot volzonnige plaatsen. Als de pot of kuip groot genoeg is zodat de grond niet binnen een paar uur uitdroogt, kan de croton ook de hete zomerzon verdragen.

De croton kan het hele jaar door een kamertemperatuur verdragen, maar kan ook overwinteren bij een temperatuur van 15 tot 20 °C. Dit kan bevorderlijk zijn voor de bloemvorming. Dit kan nuttig zijn voor de vorming van bloemen.

Croton bloemen
De croton kan zijn kleverige bloemen tonen van april tot november.

Geschikte substraten zijn mengsels voor kamerplanten, potplanten, palmen, kruiden of groenten.

De grond mag uitdrogen tussen de gietbeurten in, maar het mag niet uitdrogen.

Als er af en toe een beetje water in de schotel of plantenbak blijft staan, is dat geen probleem voor de croton. De grond mag echter niet dagenlang onder water staan.

Croton in een pot

U kunt bemesten met stokken, korrels of vloeibare meststof.

Pellets en sticks kunnen in het voorjaar en de zomer worden gegeven, vloeibare mest kan van april tot september maandelijks worden gegeven.

In het eerste jaar na aankoop of verpotten hoeft Codiaeum variegatum niet bemest te worden.

Croton Codiaeum variegatum
Een croton van ongeveer een meter hoog in een tuin op Tenerife.