Zomerfijnstraal (Erigeron annuus)

Zomerfijnstraal (Erigeron annuus) is in veel Europese landen net zo gewoon alsof hij hier altijd al had gegroeid. Hij komt echter uit Noord-Amerika en wordt hier als een zogenaamde neophyte beschouwd.

Zomerfijnstraal

Erigeron annuus kan als eenjarige groeien, wanneer de zaden in het voorjaar ontkiemen. Of tweejarig, van zaden ontkiemd van de late zomer tot de herfst. Deze planten tonen slechts enkele bladeren, overwinteren en bloeien vanaf de volgende vroege zomer.

Het feit dat de plant zich met succes in vele regio’s heeft kunnen verspreiden, is te danken aan het extreme aanpassingsvermogen van de zomerfijnstraal. Hij kan omgaan met weinig water en voedingsstoffen en groeit op plaatsen waar andere planten niet kunnen overleven.

De zomerfijnstraal koloniseert paden, bermen, trappen, muren en groeit graag tussen straatstenen. Het is ook loopvlakbestendig en kan zich herstellen na vertrapping.

Vlieg op zomerfijnstraal

Op plaatsen met weinig water en voedingsstoffen blijft hij klein en wordt slechts 10 tot 20 centimeter hoog. Op gelijkmatig vochtige, humeuze tot lemige grond bereikt hij hoogtes tot een meter.

De bloeitijd van Erigeron annuus begint eind mei of begin juni. Hier in de regio bloeit hij tot in december.

Erigeron annuus
Bloeiende zomerfijnstraal in november.

Kenmerken: Neofieten | Witte Bloemen | Onkruid |

Andere planten uit de Composietenfamilie (Asteraceae)