Zwarte nachtschade (Solanum nigrum)

Solanum nigrum

Op het eerste gezicht lijkt de zwarte nachtschade op een kleine struik. Hij groeit echter alleen als eenjarige en overleeft de eerste vorst niet. Hij toont zijn kleine witte bloemen van zomer tot winter. Afhankelijk van de locatie kan hij tot 80 centimeter hoog worden.

Solanum nigrum

Solanum nigrum koloniseert cultuurlandschappen en is te vinden langs bermen, op bouwterreinen, in parken, tuinen, op muren en trappen. Hij groeit op zonnige tot halfschaduwrijke plaatsen.

De zwarte nachtschade is inheems op alle continenten, maar zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied ligt in Azië, Europa en Noord-Afrika (bron).

Zwarte nachtschade langs de kant van de weg
De zwarte nachtschade langs de kant van de weg, gefotografeerd half november.

Hoewel de zwarte nachtschade solanine en andere giftige stoffen bevat, schijnt hij in sommige streken te worden gegeten. Hiervoor worden de bladeren uitgebreid gekookt. De onrijpe bessen ervan worden echter als zeer giftig beschouwd en mogen niet worden gegeten in de vorm waarin ze in ons land voorkomen (bron).

Zwarte nachtschade bessen
De groene bessen van de zwarte nachtschade worden als zeer giftig beschouwd.
Zwarte nachtschade op een trap
De zwarte nachtschade op een trap. Op dergelijke plaatsen blijft hij klein en kan hij bloeien als hij slechts enkele centimeters hoog is.
Zwarte nachtschade bloemen
De bloemen laten zien dat de zwarte nachtschade verwant is aan de aardappel.
Solanum nigrum zwarte nachtschade
Solanum nigrum in september. De bloeiperiode kan duren tot de eerste vorst.

Kenmerken: Bessen |

Andere planten uit de Nachtschadefamilie (Solanaceae)