Planten vermeerderen met stekken

Op deze pagina's vindt u planten die met stekken kunnen worden gepropageerd. Er zijn informatie over de technieken en stekken, zoals schoten, bladknipsels of sporen.

Wat zijn stekken?

Stekken zijn plantendelen die geschikt zijn voor vermeerdering. Het kan gaan om bladeren, scheutpunten, stengeldelen, wortelstokdelen of wortels.

Vermeerdering door stekken is vegetatief, d.w.z. ongeslachtelijk. De planten worden gekloond, de nakomelingen die op deze wijze worden verkregen zijn genetisch identiek aan hun ouders.

Bij de geslachtelijke voortplanting kunnen verschillende planten betrokken zijn. Zij vindt plaats door bestuiving van bloemen, waaruit zich vruchten en zaden ontwikkelen. Het wordt generatieve voortplanting genoemd.

Er zijn deze soorten stekken:

Stekken van bladeren

Sommige planten hebben het vermogen om wortels op hun bladeren te ontwikkelen. Ze groeien ofwel op de stengel ofwel op het blad. Er zijn soorten waarvan ook delen van de bladeren kunnen wortelen, zoals begonia’s en Afrikaanse viooltjes.

Als een plantensoort dit vermogen heeft, betekent dit niet noodzakelijk dat er nieuwe scheuten zullen verschijnen op de bewortelde stekken. Een goed voorbeeld hiervan is de roggenaralia (Schefflera arboricola). Uit zijn bladeren groeien alleen wortels, maar geen nieuwe bladeren of scheuten.

Kopstekken

Kopstekken zijn de meest populaire stekken. Dit zijn schiettips of zijscheuten.

Stengelstekken

Stengelstekken zijn delen van scheuten zonder top.

Stekken van wortelstokken

Een wortelstok (“stoloon”) is een scheut die direct op of in de grond groeit en waaraan de wortels, bladeren of dochterplanten verschijnen.

Wortelstekken

Voor sommige houtachtige planten en vaste planten is vermeerdering met wortelstekken, ook wel wortelstekken genoemd, mogelijk. Hiertoe behoren bijvoorbeeld frambozen en bramen.

Adventieve planten, kinderen

Planten planten zich niet alleen voort door zaden of stekken, sommige planten hebben het vermogen om op hun bloemscheuten dochterplanten te vormen. Deze worden adventieve planten of childels genoemd.

De bekendste soort uit deze groep is waarschijnlijk de groene lelie, die het hele jaar door dochterplanten voortbrengt. Sommige kikkerplanten, waaronder de zwaardplanten (geslacht Echinodorus), produceren ook adventieve planten.

Onder de orchideeën zijn er veel soorten die zich op deze manier voortplanten. Of hun eigenaars attent maken op een verzorgingsfout. Als hun wortels beginnen te rotten door overbewatering, proberen ze zich op deze manier te redden.