Purgeernoot

purgeernoot Jatropha curcas

Jatropha curcas

De purgeernoot (Jatropha curcas) is een boom die in het wild tot acht meter hoog kan worden. Zijn natuurlijke verspreidingsgebied strekt zich uit van Mexico tot Argentinië. Als akkerplant wordt hij geteeld in tropische en subtropische gebieden over de hele wereld (verspreidingskaart).

De plant, ook bekend als schijtnoot, is zeer giftig in alle delen en bevat curcine. Dit is waarschijnlijk de reden waarom hij niet erg bekend is als kamerplant en zeer zeldzaam is in de plantenhandel.

Jatropha curcas

Jatropha curcas uit zaad kweken

Het boompje dat je hier ziet, heb ik zelf uit zaad gekweekt. Ik plantte hem op een halfschaduwrijke plek in de late winter bij temperaturen rond de 18 °C.

Jatropha curcas zaden
De zaden van Jatropha curcas zijn ruim twee centimeter lang en bijna een centimeter breed.

De zaden blijven niet lang kiemkrachtig en moeten snel gezaaid worden. Ik heb ze voor het zaaien ongeveer 24 uur geweekt.

De zaaidiepte kan één tot twee centimeter zijn. Bij ongeveer 18 °C duurt het vier tot zes weken voordat de eerste zaden ontkiemen.

Kiemend purgeernoot zaad
Kiemend purgeernoot zaad

Ik gebruikte een mengsel van turfvrije kruidengrond en vogelzand als substraat. De kweeklocatie was halfschaduw, alleen in de ochtenduren werd de pot een uur in de zon gezet.

Van de vijf zaden ontkiemden er slechts twee en slechts één zaailing ontwikkelde zich tot een boom.

De verzorging van de purgeernoot

schijtnoot

Jatropha curcas verdraagt zonnige tot halfschaduwrijke locaties. Ik gebruik een mix van turfvrije kruidengrond, vogelzand en puimsteengrind als substraat. De potkluit moet tussen het water geven door uitdrogen, maar niet uitdrogen.